Zlatibor, lepotica među planinama, nalazi se na 220km od Beograda, 23km od Užica u jugozapadnom delu Srbije.

Zlatibor je talasasta planinska visoravan na oko 1000m nadmorske visine, bogata bujnim pašnjacima, bistrim planinskim rečicama i potocima.
Najveći deo Zlatibora, oko 85%, čine prostrana polja i pašnjaci oivičeni planinskim visovima sa mestimičnim zasadima četinarske šume.
Najviši vrhovi su Tornik, na jugu sa 1496m i Čigota na severozapadu sa 1422m nadmorske visine.
Područje planine Zlatibor odlikuje se blagom umereno-kontinentalnom klimom. Na njeno formiranje značajan uticaj imaju stalni prodori mediteranskog vazduha. Svi važniji klimatski pokazatelji su prilično ujednačeni tokom pojedinih vremenskih doba.
U poslednjih pedeset godina prosečna temperatura vazduha kretala se od -2oC zimi do +16oC leti, a relativna vlažnost vazduha od 83% u zimskom do 74% u letnjem periodu.

Zlatibor-centar-s1.jpgZlatibor-centar-s2.jpgZlatibor-centar-s3.jpgZlatibor-centar-s4.jpgZlatibor-centar-s6.jpgZlatibor-centar-s5.jpg

Zlatibor je ispresecan rekama (Crni Rzav, Veliki Rzav, Sušica) i potocima, koji su bogati raznim vrstama ribe: klenom, krkušom, pastrmkom, mladicom i lipljanom. Na Zlatiboru postoje dva veštačka jezera. Veće jezero je u Ribnici, na reci Crni Rzav. U samom centru turističkog naselja Zlatibor nalazi se manje jezero, napravljeno za turističke potrebe. Okruženo je prijatnim stazama za šetanje, klupicama za odmor gostiju, koji leti mogu da se kupaju, sunčaju, a zimi da se klizaju po zaleđenoj površini jezera.Tokom cele godine Zlatibor je mesto za pripreme vrhunskih sportista, ali i za košarkaške kampove, škole paraglajdinga, tenisa, skijanja, plivanja…Zlatibor je jedan od naših najvećih centara kongresnog turizma. Veliki broj kongresa seminara i simpozijuma održava se ovde tokom cele godine.

Zlatibor-s1.jpgZlatibor-s2.jpgZlatibor-s3.jpgZlatibor-s4.jpgZlatibor-s5.jpgZlatibor-s6.jpgZlatibor-s7.jpgZlatibor-s8.jpgZlatibor-s9.jpg

Zlatibor je poznat kao smučarski centar i izuzetno mesto za odmor u zimskom periodu. Skijaši početnici i deca uživaće na blagim padinama Obudovice (manji ski lift dužine 250 m), a bolji skijaši će se odlučiti za odlazak na Tornik i neku od njegovih staza

Ski centar „Tornik” nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490m, 9km od turističkog centra. Obnovljene i proširene staze kojih ima četiri (Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac), novoizgrađena najmodernija šestosedna žičara i ski liftovi čine „Tornik” ski centrom izuzetnog kvaliteta po ukusu skijaša različitih kategorija. Šestosed francuskog proizvođača “Pomagalski” je kapaciteta 3.000 skijaša na sat, brzine pet metara u sekundi, sa 99 sedišta i dug je 1.650 metara. Kreće sa nadmorske visine od 1.111 metara i penje se pod sami vrh Tornika na 1.485 metara. Ski lift tipa „sidro”je kapaciteta  1.200 skijaša na sat, tako da je ovaj ski centar osposobljen za prevoz 4.200 skijaša na sat.

U ski centru Tornik postoji i nova vrsta instalacije tzv. „tjubing“, koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju.

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

  • Visina centra – 1.100m
  • Najviši vrh – 1.495m
  • Ukupna dužina staza – 7.000m
  • Broj ski liftova i žičara – 3
  • Broj lakih staza – 1
  • Broj srednjih staza – 1
  • Broj teških staza – 1
  • Maksimalna visinska razlika – 373m
  • Najduža staza – 2.500m